Fanfara de Tineret Kronstadt

Ediția din acest an a Festivalului Bartolomeu s-a încheiat pe 22 august cu un concert de pătrățel susținut de fanfara de tineret condusă de Matthias Roos.

Aceasta a însemnat o veste binevenită, întâmpinată cu aplauze vii, nu numai pentru acest eveniment tradițional din Kronstadt. Pentru că înființarea unei fanfare de tineret a fost un proiect exprimat ca o dorință frumoasă încă de acum patru ani de către Forumul Democrat al Germanilor din Brașov, în special de către consilierul Cristian Macedonschi și de către Colegiul Național Honterus.

Faptul că această inițiativă, care reprezintă de fapt o continuare a tradiției, a căpătat acum primele forme vizibile și audibile se datorează lui Matthias Roos.

În vârstă de 35 de ani, originar din Kronstadt, primul său contact cu Kronstadt îl datorează Oktoberfest-ului local, unde a cântat la clape pentru „Aalbachtal Express” din Uettingen în 2013.

Între timp, el și-a găsit casă în orașul de la poalele Tâmpei, s-a căsătorit și este tatăl unei fiice. De asemenea, cântă în Corul Bach, cântă în Fanfara Țara Bârsei și este implicat activ în viața comunității din Bartholomeu. A adus experiența sa în promovarea tinerilor suflători de la Uettingen și acum încerca să o aplice în Kronstadt.

Nimeni nu a obiectat, toată lumea i-a urat succes, dar o mare parte din scepticism a rămas nespusă: mai există interes pentru muzica de alamă în rândul tinerilor de astăzi? Se pot găsi instrumente? Unde repetă? Cine va plăti pentru aceste costuri? Matthias Roos nu a renunțat și a reușit, lucru pentru care toată lumea îl felicită acum. Cea mai mare bucurie este, probabil, cea a tinerilor jucători de vânt și a părinților lor. Matthias Roos a vorbit cu jurnalistul Ralf Sudrigian de la ADZ despre eforturile sale de promovare a tinerilor muzicieni de alamă din Kronstadt.

Domnule Roos, cum a luat naștere clasa de muzică?

Printr-un anunț în școli și prezentări în timpul serilor pentru părinți, precum și prin cooperarea cu profesorii de muzică. Achiziționarea a fost dificilă, deoarece muzica nu este considerată o materie sau o aptitudine importantă. Accentul este pus pe materiile principale, iar acest lucru este spus foarte direct, deși nenumărate studii dovedesc că învățarea unui instrument are doar efecte pozitive, mai ales asupra altor materii școlare.

Așadar, scuza că timpul investit este în detrimentul notelor a fost demult respinsă. Acest lucru nu înseamnă slăbire, ci chiar întărire. Solicitările excesive, în special în clasele de tranziție, sunt adesea compensate în mod eronat prin renunțarea la activitatea artistică. Acest lucru este în mod evident greșit. Creierul nu poate procesa mai multe informații doar pentru că este instruit mai intensiv. În plus, eu predau în așa fel încât trebuie să folosești limba germană sau engleză și, oricum, aproape niciodată în limba română.

A fost dificil să găsiți elevi? Cine sunt ei?

A fost foarte diferit. Pe de o parte, în Feldioara aproape că a devenit o chestiune de la sine înțeleasă: La prima întâlnire au fost cinci înscrieri, la a doua au fost deja zece, iar acum sunt 13 participanți. În Brașov, din păcate, mai sunt în prezent doar patru din primele zile. Din fericire, unii s-au alăturat acum grupului de avansați pentru a umple grupul mai puțin numeros. Din nefericire, sunt încă mai ales băieți. În Germania, în unele dintre grupurile mele era invers!

Unde au loc lecțiile? Ce instrumente sunt disponibile?

În prezent, miercurea, la sediul Forumului German, între orele 16 și 18. Toți copiii au lecțiile în același timp. O mulțime de lucruri se completează reciproc, iar grupul este antrenat împreună încă de la prima lecție. Este un pic ca în cazul sporturilor de grup. Cursul intensiv pentru începători și avansați începe în septembrie. Avem clarinete, saxofoane, bariton, trompete, trompete, tobe, un set de tobe, pian. Avem nevoie urgentă de întăriri la secțiunea de alămuri joase, dar ne lipsesc complet și flautele. În viitor, un bas electric și o chitară electrică ar fi de asemenea posibile.

A fost și o tabără de muzică?

Tabăra de Muzică Transilvană a reușit să debuteze din plin în această vară la Stein/Dacia, la cea de-a doua încercare. Am avut doisprezece participanți de la cursurile actuale. Am petrecut multe ore pe zi repetând intensiv piese noi și îmbunătățindu-ne tehnica. Mulți au fost triști că a trecut atât de repede. Părinții au putut auzi saltul calitativ în concertul final al taberei.

Cine sprijină inițiativa?

Slavă Domnului, sprijinul este în continuă creștere. La început, am fost asigurat de mulți că voi eșua. Acest lucru s-a schimbat foarte mult: Ceea ce părea imposibil la început a stârnit – la fel ca în vechiul meu club de muzică – mult entuziasm prin metode moderne de predare și prin provocări și încurajări constante.

Am folosit deja partiturile în acest mod în Germania și, timp de doisprezece ani, am avut posibilitatea de a câștiga multă experiență cu ele. Este literatura recomandată și de Yamaha Class Band (clasa de alamă) pentru începători. De la „Aalbachtaler Musikverein aus Uettingen” provin multe instrumente folosite și recondiționate, pe care le folosesc la lecțiile mele. Spre surprinderea mea, primăria din Feldioara ne-a oferit un set complet de instrumente noi, pe care le putem folosi gratuit.

Cum pot fi inspirați copiii din ziua de azi pentru muzica de alamă?

Bucuria de a face muzică poate fi învățată. Cred că atracția instrumentelor de suflat nu constă în cântece, ci în compatibilitatea atunci când cântă împreună: „One Band – one Sound”. Practica de acasă nu poate concura cu Playstation & Co., dar lecțiile săptămânale de Class Band (lecții de orchestră în grupuri mari) fac pași suficient de mici, dar continui, în direcția cea bună și nu îi fac pe niciunul dintre participanți să se blocheze atât de repede.

Cine vă sprijină în acest proiect?

Este importantă o echipă bună, pe care am reușit să o recrutez mai ales din fanfara Țara Bârsei, dar și de la operă și de la orchestra filarmonică. De asemenea, congregația protestantă din Bartholomeu mi-a pus deja la dispoziție un apartament pentru școala de muzică din 2019, unde s-a predat întotdeauna foarte mult. Curatorul Bartholomeu, Dr. Klein, muzicianul de biserică Steffen Schlandt sau Iosif Mich (Fanfara Țara Bârsei) sunt întotdeauna disponibili cu urechea deschisă atunci când am întrebări. Primarul din Feldioara, Sorin Taus, a fost, de asemenea, un susținător de la bun început și a fost extrem de cooperant.

Nu există încă personal permanent, ceea ce ar fi un obiectiv pentru anul viitor. Un pas necesar a fost extinderea participanților de la doar Școala Honterus la toți elevii interesați, cu ajutorul FDGR Bv. Începând din acest an, colaborarea a crescut aici și am reușit – în timp ce Fanfara Țara Bârsei împlinește 30 de ani – să înființăm Fanfara de Tineret Brașov. De asemenea, Yamaha Class Band Europe are acum în mine primul reprezentant în România.

Cum mă pot înscrie la aceste cursuri de muzică?

Înscrierea se poate face prin Facebook (facebook.com/YCBromania), WhatsApp (0749 664 972), e-mail (office@matthiasroos.eu) sau și prin telefon (0749 664 972), adresa este Strada Lungă², nr. 236, Ap. 3, 500059 Brașov.

În timpul spectacolelor sunt abordat de multe ori, ceea ce mă bucură foarte mult, pentru că îmi arată direct că ascultătorii sunt mișcați de ceea ce cântăm cu multă energie. Cursurile pentru începători și avansați sunt cu taxă, dar sunt mai ieftine decât lecțiile individuale. Există, de asemenea, posibilitatea de a împrumuta instrumente. Pentru elevii avansați, participarea este gratuită, dar aceștia trebuie să exerseze cu propriul profesor de instrumente.

Există un certificat la final?

Toate cursurile se încheie cu un examen. În primul rând, insigna Insignia Junior: pentru aceasta, trebuie exersată formarea de bază a auzului, iar teoria muzicală și ritmul trebuie să fie stăpânite. În etapa următoare, trecem la bronz, argint și aur, probabil în unul sau doi ani fiecare. Nivelurile de performanță sunt standardizate, așa cum se obișnuiește la nivel internațional, și totul se bazează pe Asociația Germană de Muzică.

Ce facem de aici înainte?

Cooperarea cu Feldioara a fost prelungită din nou după doi ani, iar copiii continuă cu toții. În anul școlar următor voi extinde și mai mult și voi adăuga localități. Numărul de participanți trebuie să crească treptat, iar posibilitatea de a lua lecții instrumentale trebuie să devină accesibilă pentru cât mai mulți copii și tineri posibil.

Cea mai mare dorință a mea ar fi să construiesc cea mai mare și mai bună școală de muzică din Transilvania. Pentru a crește constant calitatea și pentru a aduce pe cât mai mulți la muzică și pe scenă: „Matthias Roos: Te aduce la muzică!”, este deviza mea – „Matthias Roos te aduce la muzică!”.

Autor: Ralf Sudrigian, 08. Septembrie 2021

Sursa: https://adz.ro/artikel/artikel/die-freude-am-musizieren-ist-erlernbar