Skip to main content
Noutăți

Impresionat de angajamentul membrilor Forumului german. Prima vizită la Kronstadt a ambasadorului Dr. Peer Gebauer

By 5 februarie 2022noiembrie 18th, 2022No Comments

Brașov – Întâlnirea ambasadorului Germaniei, Peer Gebauer, cu reprezentanții forumului local german Brașov/Brașov și ai Forumului Districtual Brașov a durat aproximativ o oră. Aceasta a avut loc joi, 3 februarie, în sala de bal a Forumului Kronstadt și a oferit o primă ocazie de a se cunoaște reciproc, de a identifica domeniile în care se dorește cooperarea. Din partea gazdelor au participat Olivia Grigoriu, președintele Forumului Local Kronstadt, Dieter Drotleff, vicepreședintele Forumului Districtual, Andrei Ispas și Uwe Leonhard, membri ai consiliului de administrație în cadrul Forumului Local, și Klaus Sifft, directorul celor două Fundații Saxonia. Ambasadorul Gebauer a fost însoțit de soția sa, Sonja Gebauer, șef al Secției Culturale a Ambasadei și ofițer politic, și de Cristina Raiciu, reprezentant al Secției Economice a Ambasadei Germaniei la București.

Ambasadorul Gebauer a subliniat plăcerea sa de a se întâlni cu membrii Forumului. „Este fantastic să vezi și să experimentezi modul în care reprezentanții Forumului sunt implicați în orașul lor, cât de mult angajament social se manifestă, modul în care bogata moștenire germană continuă să fie cultivată aici, dar și dusă mai departe în viitor. Astfel de întâlniri sunt întotdeauna printre cele mai importante pentru mine. A fost o conversație minunată aici, în cadrul Forumului german”, a declarat ambasadorul Gebauer la ADZ.

Au discutat despre sprijinul pe care Ambasada Germaniei și Forumul German Kronstadt îl pot oferi Colegiului Național Honterus, iar subiectul a fost detașarea de profesori germani. Erau necesare soluții creative și pragmatice. Fundația Saxonia, prin intermediul căreia, după cum se știe, se derulează programul de susținere a profesorilor de limba germană, sprijină din ce în ce mai mult și producția de noi manuale pentru predarea limbii germane, care sunt încă insuficiente, a declarat Klaus Sifft. Pentru renovarea Școlii Honterus, care se urmărește împreună cu administrația orașului, ar fi binevenită o campanie de strângere de fonduri, în care ambasada Germaniei să se angajeze și astfel să-și întărească credibilitatea, și-a dorit Olivia Grigoriu. Forumul speră că German Business Club Kronstadt va juca un rol important în acest proiect ambițios de renovare.

Școlile și activitatea aferentă cu copiii și tinerii sunt din ce în ce mai mult în centrul activităților Forumului din Brașov, a informat Grigoriu, pentru că acest lucru semnalează o deschidere și astfel se adresează și familiilor elevilor. Au fost deja organizate o zi de lectură și diverse ateliere de lucru pentru elevi pe teme de actualitate, cum ar fi protecția mediului și durabilitatea, bineînțeles în limba germană. Ambasadorul Peer Gebauer și-a exprimat aprecierea pentru munca voluntară a multor membri ai Forumului, lucru care, din păcate, devine din ce în ce mai rar în zilele noastre.

În acest an, la Brașov vor avea loc evenimente care vor folosi logo-ul oficial pentru a marca cea de-a 30-a aniversare a semnării Tratatului de prietenie germano-român. Ambasadorul german a putut constata că prietenia româno-germană este o realitate vie la Brașov în cadrul întâlnirii cu primarul Allen Coliban, prefectul Cătălin Văsii și vicepreședintele Consiliului Județean, Zoltán Szenner. Au fost discutate numeroasele posibilități de cooperare, de exemplu în domeniul protecției mediului. „Administrația orașului acordă o mare importanță transformării ecologice a orașului și sustenabilității. Acest lucru oferă multe oportunități pentru companiile germane”, a declarat ambasadorul.

Programul ambasadorului german a inclus, de asemenea, Centrul Cultural German, Școala Honterus și o scurtă vizită la Biserica Neagră din vecinătate („două instituții centrale și pentru noi, ca germani, o comoară minunată aici în Brașov”, a declarat ambasadorul Gebauer. A urmat un prânz cu German Business Club Kronstadt – o instituție care „a făcut o mare diferență” în orașul de la poalele Zinnei, nu în ultimul rând prin înființarea unei școli profesionale cu formare duală, bazată pe modelul german. Acum este important să păstrăm și să extindem acest lucru, a subliniat ambasadorul la solicitarea ADZ. Programul dens s-a încheiat cu o vizită la unitatea de producție „Airbus” de lângă Weidenbach/Ghimbav.

A cunoscut Brașovul ca pe un „minunat oraș istoric, dar și plin de viață și modern”, a declarat ambasadorul german, adăugând că vor urma cu siguranță și alte vizite, pe care le așteaptă deja cu nerăbdare.

Ambasadorul Dr. Peer Gebauer (al treilea din dreapta) și soția Sonja (a doua din dreapta) la Forumul Kronstadt împreună cu reprezentanții forumului local și districtual.

Poză: Ralf Sudrigian

Sursă: ADZ

Autor: Ralf Sudrigian