Skip to main content
Noutăți

Thomas Șindilariu este noul subsecretar de stat la Departamentul pentru Relații Interetnice

By 6 februarie 2021noiembrie 18th, 2022No Comments

Poză: Thomas Șindilariu

Thomas Șindilariu a fost numit subsecretar de stat la Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, a anunțat Forumul Democrat al Germanilor din România (DFDR). Paul-Jürgen Porr, președintele național al DFDR, l-a propus pe Kronstädter. Consiliul de administrație al DFDR și adunarea reprezentanților DFDR au votat în unanimitate în favoarea acestei propuneri.

Thomas Șindilariu, născut în 1974, este istoric, șef al arhivei Parohiei Honterus din Brașov și președinte al Forumului Local Brașov. La alegerile locale din România din 2020, el a candidat la funcția de primar al Brașovului din partea DFDR. Șindilariu îi succede lui Christiane Cosmatu, care a ocupat funcția de subsecretar de stat în perioada decembrie 2011 – februarie 2021.

DFDR are un reprezentant în acest departament guvernamental încă din 1997. Primul a fost doctorul Klaus Fabritius, originar din Sibiu, care a fost numit secretar de stat în cadrul Departamentului guvernamental pentru protecția minorităților naționale în martie 1997. Ziarul de Sibiu (nr. 1515/14 martie 1997) afirma la vremea respectivă: „Prin intrarea sa în Departamentul Minorităților, pentru prima dată de la scurta domnie a lui Nicolae Iorga (18 aprilie 1931 – 6 iunie 1932), în care politicianul transilvănean-saxon Rudolf Brandsch fusese numit subsecretar de stat pentru problemele minorităților, un reprezentant al minorității germane în puterea executivă a statului român este din nou responsabil de interesele minorităților naționale.”

Klaus Fabritius a deținut această funcție până în 2000, când guvernul PSD a retrogradat departamentul la secretariatul de stat din cadrul Ministerului de Interne. Între 2001 și 2004, actualul deputat DFDR în Parlamentul României, Ovidiu Ganț, a ocupat funcția de subsecretar de stat în cadrul acestui secretariat de stat, care ulterior a fost redenumit Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României. După ce a fost ales deputat DFDR în 2004, Prof. Dr. Zeno-Karl Pinter i-a succedat în funcție din 2005 până în 2010. Succesorul lui Pinter a fost Helge Fleischer, care a fost preluat de Christiane Cosmatu, care a decedat în 2011.

Sursă: https://www.hermannstaedter.ro/2021/02/neuer-unterstaatssekretaer/ 

De: Beatrice Ungar